Solved Paper of Tehsil Welfare Officer & CDPO 2014 - Himachal Pradesh General Knowlege

1) Of which valley Big Shigai and Nohtang mountains are the main attraction? – Ans. Lahaul

2) Place which receives maximum rainfall in Himachal Pradesh is: – Ans. Dharmsala

3) In the context of its demographic character Himachal Pradesh has been termed by German Scholar as: – Ans. The abode of primitive man

4) According to which scripture non-Aryan tribes of Koles, Kiratas, Yakshas and Nagas lived in Himachal Pradesh prior to Aryans? – Ans. Rig-Veda

5) Who is credited with driving away the hordes of Kirs and Turushkas from Himachal Pradesh? – Ans. Sahil Varman

6)   The ruler of which state helped Mughal Emperor Jahangir in annexing the fort of Kangra? – Ans. Nurpur

7) In which document do we come across the following description of the temperament of Himachali people: “The People of the area are simple, hardworking, thrifty and honest. They are open, warm and completely reliable.” – Ans. Barner’s report (1880) in Kangra Gazetteer 1904

8)  Which factor induced the king of Sirmaur to get Gujjars settled in his Kingdom? – Ans. He found the milk very delicious presented to him by Gujjars at his inlaws place

9) From a rock edict we come to know that a Vihar (monastery) for Buddhist monks was built by Krishnayash in Trigart area. That edict has been found at: – Ans. Khajjiar

10) In which area villagers celebrate many festivals to mark the period of waiting for the promised return of Pandavas through the same route which they adopted while going to heaven? – Ans. Sirmaur

11) The place where Rudra emerged on the earth to release Vidyut from his arsenal according to popular myth us at the confluence of two rivers. They are: – Ans. Parvati and Vyas

12) According to popular belief, who brought River Shatadru in Himachal Pradesh from Holy Mansarovar Lake? – Ans. Banasur

13) Why do Gaddis wear Narwar (a red kerchief) around their neck or waists? – Ans. As a token of their devotion to Kailang

14) In which region only one bull is needed to pull the plough due to blessing of Minghal Devi? – Ans. Pangi Valley

15) Why the gods Ghepang and Langura are prayed regularly in Lahaul and Kinnaur respectively? – Ans. To keep the evil at bay

16) In which area of Himachal Pradesh people fire their guns at the eclipse and also throw stones? – Ans. Lahaul-Spiti

17)  The oldest Temple of Manu is situated at: – Ans. Manali

18) How did the rule of Sen Dynasty come to an end in the Spiti valley? – Ans. Tibetans attacked Lahaul-Spiti and  were helped by the king of Kullu in this adventure

19)  Who is the unquestioned ruler of the picturesque village Malana? – Ans. Jamlu

20)   Which Himachali author has authored “Antim Aranya” and “Shatabdi Ke Dhalte Varshon Mein” ? – Ans. Nirmal Varma

21)   Recently the government of which African Country has adopted the strategy of using coffee ceremony in the households to promote health care and healthy life style in rural areas? – Ans. Ethiopia

22) For which disease ELQ 300 has potential as new drug for the treatment, prevention and ultimately its eradication according to a recently published research paper? – Ans. Malaria

23) What is not true about Cardinal Jorge Mario Bergoglio, who has been elected 266th Pope in 2013? – Ans. He has assumed the name Benedict XV

24) Chosen for the prestigious Abel prize in Mathematics Professor Deligne is serving at the: – Ans. Princeton University

25)  Great Britain’s prestigious Literary award Booker’s prize for the year 2013 has been awarded to a very young woman novelist. She hails from: – Ans. New Zealand

26)  In the Global war on drugs a Latin American Country has taken a novel step of putting the government at the center of a legal Marijuana industry. It happens to be: – Ans. Uruguay

27) The Four Eight (8888) movement whose 25th anniversary was celebrated with fanfare recently. Is considered a landmark in the political development of: – Ans. Myanmar

28) Who has been named first runner-up in Time Magazine’s person of the year selection search? – Ans. Edward Snowden

29) In which context President Putin’s foreign policy adviser Yuri Ushakov has observed – “This situation shows that U.S. is still not ready to build relations with Russia on equal footing.” – Ans. Obama’s annulment of Moscow Summit

30) Which factors has induced Egyptian cabinet headed by provisional President Adly Mansour to take hard line against Muslim Brotherhood? – Ans. The interim government is getting strong backing of key gulf states

31) A major U.N. backed initiative to keep the fossil fuels underground in the pristine forests of Equador has collapsed because: – Ans. Rich countries are refusing to put their promised money in this venture

32) Which state of Indian Union has launched Ladlee Lakshmi Yojana to listen to women and understand their grievances? – Ans. Madhya Pradesh

33) Why did Niyam Giri hills occupy a prime place in the media recently? – Ans. Environment referendum

34) The automobile company that has launched the most expensive Luxury car model “Wraith” in Indian Market is: – Ans. Rolls Royce

35) Considered as a milestone for Indian studies, the unveiling of 11 volumes encyclopedia of ‘HINDUISM’ took place recently at: – Ans. University of South Carolina U.S.A.

36) Which new initiative has been taken by the Union Home Ministry in the Naxal affected areas? – Ans. Central paramilitary forces allowed to carry out development programme

37) At which place French gold coins of the era of Napoleon the III have been found? – Ans. West Godavari district of Andhra Pradesh

38) The Northern Eastern State, where first “State of Art” Prison was inaugurated on Gandhi Jayanti (2013), happens to be: – Ans. Tripura

39) The seven sisters project in the North-Eastern States is aimed at: – Ans. Bridging the information gap

40) According to Globo TV, in the Global Surveillance programme carried out by National Security Agency of U.S.A., two Latin American Countries are being monitored as a “Challenge”, they are: – Ans. Brazil and Mexico

41) In Pakistani parlance a “Mohazir” has been elected the President of that country recently. He belongs the Indian city of: – Ans. Agra

42) In the field of protection of forests, all women organization “Maa Tarini Ban Suraksha Samiti” is doing a commendable job. It is active in: – Ans. Orissa

43) How much money companies will have to spend on CSR (Corporate Social Responsibility) activities according to Company Bill 2012? – Ans. At least 2% of its average net profits of previous three years

44) According to an agreement reached between U.S.A. and Russia all the chemical weapons of Syria shall be eliminated by the middle of 2014 by: – Ans. OPCW

45)  An 1100 year old stone sculpture of Vrishanan Yogini stolen from Uttar Pradesh has been donated to Indian embassy by a private collector in a European country. It happens to be: – Ans. France

46)  September 16 has been designated by the UN General Assembly as: – Ans. International day for the preservation of ozone layer

47) Which city has been chosen to host the year 2020 Summer Olympics? – Ans. Tokya

48) The prestigious Rhodes scholarship has received an infusion of 75 million pound recently from a former Rhodes Scholar. He belongs to: – Ans.  Canada

49) Which Indian Television show has been honored by American Abroad Media award in October, 2013? – Ans.  Satyamev Jayate

50) In order to reduce petrol consumption which country is moving in cellulosic ethanol technology? – Ans.  Brazil

51) Through which U.K Newspaper Journalist Gleen Greenwald has exposed NSA’s (USA) worldwide electronic Surveillance programme? – Ans. Guardian

52) In which terms landslide win of Angela Merkel in election for the federal parliament was headlined by a conservative German Newspaper? – Ans. Germany’s Daring

53)  Mellisophobia is a fear of which insect? – Ans. Bee

54) What is blue carbon? – Ans. Carbon captured by World’s oceans and costal ecosystem

55)  What is not true about the use of alcohol in cough syrup among the following? – Ans. It has property to cure cough

56) Among the following which is a false statement about the use of gravel on the railway tracks? – Ans. It curtails the impact of changing weather on the tracks

57) “Pragaash” which has been declared un-Islamic by fundamentalist elergy of Kashmir valley is: – Ans. All Girls Rock Band

58) In whose name BCCI has instituted an annual lecture which was inaugurated by Sunil Gavaskar? – Ans. Mansur Ali Khan Pataudi

59) What appeal was made by Malala Yusufzai while participating in the first anniversary of Global Education First initiative in New York recently? – Ans. Send us Books

60)  Who has dubbed ISRO’s Mars Mission a “Publicity Stunt” and “Extra-vagant”? – Ans. G. Madhvan Nair

61) At which place Samadhi of Rani of Jhansi Lakshmi Bai is situated? – Ans. Lashkar (Gwalior)

62)  When the post of secretary of state for India was added in the British Cabinet? – Ans. 1861 A.D.

63) For which Viceroy Indian newspaper commented that “When Rome was burning, Niro was fidding”? – Ans. Lord Lytton

64) Who was the first President of Indian National Congress? – Ans. Wyomeshchandra Banerjee

65) For which national leader it has been observed by Romain Rolland that “He was voice of Vivekananda raised from the pyre”? – Ans. Sri Aurobindo

66)  First of all who pleaded for the spiritualization of politics in India? – Ans. Gopal Krishna Gokhale

67)  Who took the initiative to celebrate “Shivaji Utsava” to infuse patriotic fervor in the people? – Ans. Gopal Ganesh Agarkar

68)  What was the reaction of Mahatma Gandhi after going through the writings of Swami Vivekananda? – Ans. My devotion towards India has enhanced

69) Which event induced Mahatma Gandhi to give title of “SARDAR” to Vallabhu Bhai Patel? – Ans. Bardoli Farmer Agitation

70) National Flag “Tiranga” was presented to Constituent Assembly by: – Ans. Hansa Mehta

71) In the year 2009 A.D. which festival of South India was awarded Guinness World Record for the assemblage of 2.5 million women on a single day? – Ans. Attukal Pongal

72) In which state Holi (the festival of colors) is known as ‘Yao Sang’? – Ans. Manipur

73) The importance of IAS/IPS Officers was highlighted by Sardar Patel in the Constituent Assembly by terming them: – Ans. Agents of Union

74) If the awardee of Dada Saheb Phalke award was Devika Rani, who is the latest?  – Ans. Pran Krishna Sikand

75) Who gave a spirited rejoinder to Leo-Tolstoy’s advocacy of adopting the peaceful methods for Indian independence under the title “Young India’s reply to Count Tolstoy”? – Ans. Tarak Nath Dass

76)  Which was the only Indian city to be bombarded by German light cruiser during the First World War? – Ans. Madras

77) Kathikai Deepam and Bahi Phota are the variants of which big festival in Andhra Pradesh and West Bengal respectively? – Ans. Raksha Bandhan

78)  In which year Madras was rechristened as Chennai? – Ans. 1998 A.D.

79) In which state one of the thickest coal seams in the world was discovered by Geological Survey of India of India in the year 1963? – Ans. Madhya Pradesh

80) Who initiated annual national reminder to green the country in the form of “Van Mahotsva”? – Ans. K.M. Munshi

81) What does Sahiyadri day signify in post-independent India? – Ans. Mass movement for ecological conservation

82)  Cherial paintings are a rich heritage of: – Ans.  Andhra Pradesh

83) After his return from South Africa, who advised Mahatma Gandhi to be an observer for a year before taking part in politics? – Ans.  Gopal Krishna Gokhale

84)  Why is December 4 celebrated as “Navy Day” in India? – Ans.  On this day in 1971, the Indian navy launched “Operation Trident” against Pakistan

85) First Indian Woman honoured thorough issuance of a postal stamp in 1952 A.D. was: – Ans. Meera Bai

86) By whom was Bombay Plan drafted for the industrialization and future political setup of India during the last phase of Second World War? – Ans. By renowned industrialist

87) What are the powers of President under Article 77? – Ans.  Laying down rules for convenient transaction of the government business

88) In which royal court Thumree was born? – Ans.  Avadh

89) During the rule of Janata Party who moved call attention motion in the Lok Sabha regarding paucity of life saving drugs in the following manner:  हमने माना कि तगाफूल न करोगे लेकिन खाक हो जाएंगे हम तुम्हें खबर होने तक – Ans.  Mohsina Kidwai

90) On whose suggestion “Distinguished jurist” category was included in the list of person eligible to be appointed as Judge of the Supreme Court? – Ans.  Hari Vishnu Kamath    

91)  Which area of Himachal Pradesh had a regulated reign when the great Roman Empire was in its infancy, according to a British Magistrate? – Ans. Kangra

92) Which miracle forced the Mughal Emperor Akbar to return the gold coin collected as royal tax from Jamlu? – Ans.  The city of Agra was covered with snowfall

93) Dhauran in Kangra district is famous for: – Ans. People flock there for getting cured of ailments magically

94) In popular parlance a particular town is referred as ‘Papnagri’ instead of its real name. It is in the vicinity of: – Ans. Dharmsala

95)  Kengur and Tengyur are the religious texts of: – Ans. Lahaulis

96)  Raja Sansar Chand had to seek outside help to drive out Gurkhas from Kangra. This crucial help was provided by: – Ans. Maharaja Ranjeet Singh

97) Which part of Himachal Pradesh gets adequate rainfall for growing various crops? – Ans.  Chamba and Kangra

98)  Which major river of Himachal Pradesh forms Kangra and Kullu Valley? – Ans.  Vyas

99)  In which district Lake Chandra Tal is situated? – Ans. Lahaul-Spiti

100) Kunzum pass is situated in: – Ans.  Spiti Valley

101) The first hydroelectric station was commissioned in Chamba town in the year: – Ans.  1910 A.D.

102) The hills of Una and Hamirpur districts are called: – Ans.  Shivalik Hills

103) The Gurkhas forces which attacked a number of hill states in early 19th Century? – Ans. Amar Singh Thapa

104) Who blessed Sahil Varman with ten sons and a daughter as the head of the team of 84 Sadhus? – Ans. Charpat Nath

105) Which is the highest peak of Dhauladhar mountain range in Mandi district? – Ans. Nagru

106) Which of the following rivers does not flow across Himachal Pradesh? – Ans. Jhelum

107) Who said about Spiti that “This place is no place for man”? – Ans. Rudyard Kipling

108) When did Himachal Pradesh cease to be a Union territory? – Ans. 25th January 1971

109) Whereas in South India Kaveri is a major river, in Himachal Pradesh it happens to be a: – Ans. Lake (Kaveri lake is in Dharmsala)

110) Which season in Shimla is known as “Long moon nights season”? – Ans. Sharad

111) Gyas Peak is located in: – Ans. Pangi Valley

112) The source of river Chenab is in: – Ans. Baralacha

113) Why did Dr. Y.S. Parmar start Suket Satyagraha in February, 1948? – Ans.  Raja Laxman Sen did not sign the instrument of accession with Indian Union

114) In 1857. Deputy Commissioner of Shimla wanted to take action against Bushahr but Chief Commissioner stopped him from taking this step because: – Ans.  This step could cause impediment in the construction of Indo-Tibet road

115) In the context of topography who opined that future of Himachal Pradesh depends upon Horticulture? – Ans.  Dr. Y.S. Parmar

116) The area of Himachal Pradesh as Chief Commissioner’s province in the year 1948 was: – Ans.  27 thousand 1 hundred eight sq. kilometer

117) What was the role of the rulers of Mandi, Shangari and Baghat in the formation of Himachal Pradesh? – Ans.  They agreed to abdicate

118) How did Mandi district come into existence? – Ans. Mandi and Suket states were unified

119) Among the following districts which was not a part of Trigart region in the ancient times? – Ans. Una


120) Kufri and Narkanda are known for: – Ans. Winter sports

   
    See also:






Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts