Himachal GK MCQs (Sikhs) - 1


1. For the prosperity and welfare of which Hill State, a “Akhand Kirtan” for 18 days was done by Guru Govind Singh?
A. Mandi
B. Chamba
C. Suket
D. Sirmaur

2. In which year did the Datarpur State was taken over by Maharaja Ranjit Singh?
A. 1709 A.D.
B. 1779 A.D.
C. 1799 A.D.
D. 1809 A.D.

3. Due to which demand of Maharaja Ranjit Singh, there arose a sense of bitterness in the relationship between him and Raja of Kangra ‘Anirudh Chand’?
A. Demand of nazrana of 2 lakh rupees
B. Demand of control of Kangra Fort
C. Demand to wed the sister of Anirudh Chand with the son of Dhyan Singh (Ruler of Jammu)
D. Increasing partnership between Anirudh Chand and British

4. Why did Raja Sansar Chand handed over the Kangra Fort and 66 villages to Maharaja Ranjit Singh?
A. In place of security provided to him for protection against British
B. In place of help provided to him at the time of defeating the Gorkhas
C. As a gift for being enthroned as a Raja
D. As a donation for the building of Gurudwara in Himachal Pradesh

5. In which year did the Sikh general ‘Zorawar Singh’ added the area of Lahaul-Spiti to his Sikh State?
A. 1737 AD
B. 1573 AD
C. 1842 AD
D. 1627 AD

6. Which of the following was the first Nazim or Governor of Kangra Hills, who was appointed by Maharaja Ranjit Singh after defeating the Gorkhas?
A. Desa Singh Manjithia
B. Dhyan Singh
C. Bhan Singh
D. Bir Singh

7. Who was appointed as the Nazim of Hill States by Maharaja Ranjit Singh?
A. Sahib Singh
B. Gurubaksh Singh Manjithia
C. Chandan Singh
D. Desa Singh Manjithia

8. Who stopped Raja Ghamand Chand from expanding his empire?
A. Ahmed Shah Abdali
B. Jassa Singh
C. Amar Singh Thapa
D. Jai Singh

9. Which of the following mediated between Raja Sansar Chand and Jassa Singh Ramgharia for solving the dispute between them regarding the authority over Kangra Fort?
A. Saif Ali Khan
B. Jivan Khan
C. Maharaja Ranjit Singh
D. Raja Birbal

10. Who forced Raja Ghamand Chand to give Nazrana (gift) in 1770 AD?
A. Jassa Singh
B. Amar Singh Thapa
C. Ahmed Shah Abdali
D. Jai Singh

11. The “Battle of Bhangani Shahib” near Paonta Sahib, was fought between Guru Govind Singh and the Raja of ……………..?
A. Rampur Bushahar
B. Mandi
C. Bilaspur
D. Sirmaur

12. Who was the Raja of Bilaspur when Guru Govind Singh visited it in 1682 A.D.?
A. Devi Chand
B. Ajay Chand
C. Ghamand Chand
D. Bhim Chand

Answers: 1-a, 2-d, 3-c, 4-b, 5-c, 6-a, 7-d, 8-b, 9-c, 10-a, 11-c, 12-d.

Read more: MCQs HPGK (Sikhs)-2
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

1 comments:

Popular Posts