MCQs Himachal GK (Mauryan Period, Gupta Period and Post-Gupta Period)


1. Famous for its very old building structure, identify the village whose name is also connected with Alexander the Great.
A. Paragpur
B. Losar
C. Malana
D. Kehlur

2. In which century did Samudragupta made the newly created hill States of Himachal Pradesh subservient to its authority?
A. First century
B. Third century
C. Fourth century
D. Sixth century

3. In which year did Alexander reached the Shores of Beas River?
A. 326 B.C.
B. 221 A.D.
C. 550 A.D.
D. 50 B.C.

4. Which famous writer has described the contact between the Khasas republics of Hill areas and the Aryan monarchies of the plains in his book?
A. Chanakya
B. Charaka
C. Panini
D. Vyas

5. In the midst of his campaign in India, what was the main reason behind the Alexander’s decision to not go beyond Beas River?
A. Flood in the Beas and other rivers
B. Fear of big army gathered by Indian rulers
C. Rebellion of his military chiefs
D. Advice of his astrologers

6. Which Indian emperor forced Kulindas, Yaudhyas and Arjunyas to accept his supreme authority over them?
A. Chandragupta Maurya
B. Samudragupta
C. Mahapadma Nanda
D. Kanishka

7. After the disintegration of Gupta Empire in 440-490 A.D., which of the following established himself as a powerful ruler?
A. Mihirkula
B. Tormana
C. Yashovardhna
D. Harsha

8. A Muslim ruler transferred the stupa made by Ashoka in Paonta valley of Himachal Pradesh to Delhi. In which part of Delhi was it transferred?
A. Chandni Chowk
B. Paharganj
C. Firoz Shah Kotla
D. Shahdara

9. Who was Tormana?
A. Huna invader and ruler of 5th century
B. Historian of Gupta dynasty
C. A military chief of Alexander Army
D. Monk spreading Buddhist faith in China

10. Who ordered the building of Stone Edict containing the royal declaration in “Kalasi” near Tons and Yamuna river?
A. Chandragupta
B. Kanishka
C. Buddha
D. Ashoka

Answers: 1-c, 2-c, 3-a, 4-c, 5-b, 6-b, 7-b, 8-c, 9-a, 10-d.

Read more: MCQs (Muslim Invaders & Sultanate Period)
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts