Himachal GK MCQs (Fairs & Festivals) - 1


1. Where the festival of Holi is celebrated in a Grand fashion?
A. Mandi
B. Chamba
C. Solan
D. Tira Sujanpur

2. In which of the following district “Phulech” festival is celebrated?
A. Kinnaur
B. Chamba
C. Shimla
D. Sirmaur

3. Which of the following is not an international level fair?
A. Dussehra, Kullu
B. Lavi, Rampur
C. Winter Carnival, Manali
D. Summer Festival, Dharamshala

4. Which fair is celebrated in the memory of the historic yearly meetings of Renuka and Parshuram?
A. Renuka fair
B. Minjar fair
C. Lavi fair
D. Parshuram fair

5. Which of the following is celebrated as a New Year festival in Lahaul and Spiti?
A. Shishu
B. Gyalto
C. Losar
D. Thou-Thou-Cho-Chang

Read in Detail: Fairs & Festivals of HP

6. From the Jaleb of which Royal deity the Shivratri Fair of Mandi commences?
A. Raghunath
B. Madhavrai
C. Bhutnath
D. Ganesh

7. On the eve of the conclusion of which fair the “Guru and Chela” makes divine predictions about the upcoming year?
A. Lavi fair of Rampur Bushahr
B. Renuka fair of Sirmaur
C. Shivratri of Mandi
D. Nalwari fair of Bilaspur

8. What was the major highlight of “Nalwari fair”?
A. Worship of a pair of Bullocks
B. Trade of horses and Mules
C. Horse race
D. Bullock race

9. Minjar fair and Trilokinath fair is celebrated in which places of Himachal Pradesh?
A. Mandi and Kullu
B. Chail and Solan
C. Chamba and Lahaul
D. Dharamshala and Baijnath

10. During monarchy the Minjar fair of Chamba commenced after?
A. Singing of Kunjari Malhar songs
B. Offerings of Minjar (Maize flower) in Raghuvir and Laxminarayan temples by the Raja in the morning
C. By floating Coconut and Minjar in the Ravi River
D. Conclusion of grand Sobha yatra (Procession) from the royal palace

Answers: 1-d, 2-a, 3-d, 4-a, 5-c, 6-b, 7-c, 8-a, 9-c, 10-b.

Read more: Fairs & Festivals of HP - 2
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

3 comments:

  1. nice to see such mcq..keep doing good work sir.

    ReplyDelete
  2. losar in lahaul & spiti or kinnaur ?

    ReplyDelete

Popular Posts