Himachal GK MCQs (Fairs & Festivals) - 2

Image: Budhi Diwali Celebrations I TheOkTravel

1. The famous “Johadji fair” of Solan is related to?
A. Guru Hargovind
B. Guru Amar Das
C. Guru Nanak Dev
D. Guru Angad Dev

2. The festival of Losar is related to which of the following?
A. End of rainy season
B. New Year of Tibetans
C. Bulls fighting
D. Burning of lice and bugs

3. The “Bhunda festival” of Nirmand is celebrated after the interval of?
A. Two years
B. Six years
C. Twelve years
D. Fifteen years

4. “Ghantal festival” is celebrated in which district?
A. Kinnaur
B. Sirmaur
C. Lahaul and Spiti
D. Chamba

5. The “Nalwari fair” of Bilaspur at the banks of Gobind Sagar Lake was started for the supply of which of the following?
A. Cereals
B. Sheep
C. Fruits
D. Bullocks of the plains

6. The fair of “Baba Badbhag Singh” is organized in which district?
A. Solan
B. Kangra
C. Una
D. Hamirpur

7. “Suhi fair or Sui fair” is related to which district?
A. Kangra
B. Una
C. Bilaspur
D. Chamba

8. At which place of the state the festival of “Budhi Diwali” is celebrated?
A. Riwalsar
B. Mandi
C. Nirmand
D. Bilaspur

9. In one of the fair of which following place only women and children are allowed to take part?
A. Chail
B. Chamba
C. Hamirpur
D. Dharamshala

10. Which group of Khampa’s participates in the Goyetar and Ladarcha fairs held in Spiti and Kinnaur?
A. Neondi and Thava
B. Garja and Nakora
C. Piti and Dhava
D. Khunu and Piti

Answers: 1-c, 2-b, 3-c, 4-c, 5-d, 6-c, 7-d, 8-c, 9-b, 10-d. 

Read more: MCQs (Fairs & Festivals)-3
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

2 comments:

  1. I was searching the web and found this blog very usefull for preparing HP GK :)I was wondering if you could also provide previous year paper for HP State cooperative development and agricultral bank I have this exam on 26 feb !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Papers are not available right now. We'll provide you as and when we get the papers.

      Delete

Popular Posts