Himachal GK MCQs (Rivers) - 5


1. River Satluj originates from:

A. Mansarovar
B. Riwalsar
C. Bara Bhangal
D. Baralacha

2. Which is the biggest river of Himachal Pradesh in terms of volume of water?
A. Satluj
B. Chenab
C. Beas 
D. Ravi

3. The proposed Renuka Dam will be built across river......
A. Giri
B. Tons
C. Pabbar
D. Renuka


4. River Pabbar originates from:
A. Chirgaon 
B. Hamta Pass
C. Chansal Peak
D. Rohtang Pass

5. River Satluj enters in Himcahal Pradesh in district.....
A. Sirmaur
B. Kinnaur
C. Shimla
D. Kullu

6. Chandra and Bhaga rivers meets at the place called:
A. Sandhol
B. Tandi
C. Mundkhar
D. Chabed

7. River Banganga flows in which district?
A. Mandi
B. Una
C. Kangra
D. NOTA

8. Pong Dam is built across river.......
A. Satluj
B. Beas
C. Ravi
D. Chenab

9. River Beas leaves the district Mandi at the place called:
A. Sujanpur
B. Jangal Beri
C. Dharampur
D. Sandhol

10. Which river stream does not flow through district Kangra?
A. Baner
B. Gaj
C. Neugal
D. Suketi

Answers: 1-a, 2-b, 3-a, 4-c, 5-b, 6-b, 7-c, 8-b, 9-d, 10-d.

Read more: Himachal GK MCQs (Rivers) - 6
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts