Himachal GK MCQs (Rivers) - 8


1. Duling, Soldang and Gambhar are the tributaries of:
A. Beas
B. Satluj
C. Ravi 
D. Chenab

2. At which place river Tons drains into the river Yamuna?
A. Tajewala
B. Khodri
C. Rampur Ghat
D. Paonta Sahib

3. Baspa is a tributary of:
A. Ravi 
B. Beas
C. Yamuna
D. Satluj

4. At which place river Yamuna leaves Himachal Pradesh to enter Haryana?
A. Nahan
B. Tajewala
C. Poanta Sahib
D. Khodari Majri

5. At which place river Giri-ganga merges with the river Yamuna?
A. Rampur Ghat
B. Pinjore
C. Khodari Majri
D. Bhangal

6. River Yamuna is associated with:
A. Moon
B. Sun
C. Vishnu
D. Vyas

7. The easternmost river of Himachal Pradesh is:
A. Yamuna 
B. Ravi
C. Beas
D. Chenab

8. The Yamuna river originates from:
A.  Yamunotri
B. Gangotri
C. Mansarovar
D. Baralacha

9. At which place river Beas enters in district Mandi?
A. Sandhol
B. Bajaura
C. Sujanpur
D. Nadaun

10. At which place river Beas meets river Satluj?
A. Bhakra
B. Nangal
C. Hari-ka-Pattan
D. Chamba Pattan

Answers: 1-b, 2-b, 3-d, 4-b, 5-a, 6-b, 7-a, 8-a, 9-b, 10-c.

Read more: Himachal GK MCQs (Rivers) - 9
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts