Himachal GK MCQs (Waterfalls, Water springs and Dams)


1. Pong Dam is in............district.
A. Mandi
B. Kangra
C. Kullu
D. Hamirpur

2. Manikaran a hot water spring is situated on the bank of...........
A. Pabbar
B. Parvati
C. Uhal
D. Baspa

3. Hot water springs are not located at which of the following places?
A. Tattapani
B. Kasol
C. Vashisht
D. Laalpani

4. Kasol is famous for:
A. Lake
B. Hot water spring
C. Snow leapord
D. Golf course

5. Where is Vyas Kund located at?
A. Khab
B. Rohtang Pass
C. Shipkila Pass
D. Baralacha Pass

6. Which is the biggest water source among all the prevailing water sources in HP ? 
A. Waterfalls
B. Nullah
C. Rivers
D. Ravines

7. Tattapani hot water spring is located in which district?
A. Mandi
B. Kullu
C. Shimla
D. Solan

8. Khirganga hot water stream is in:
A. Kullu
B. Mandi
C. Kinnaur
D. Shimla

9. The famous Chadwick fall is located at:
A. Kullu
B. Mandi
C. Shimla
D. Hamirpur

10. The very famous Vashisth hot water spring is in:
A. Mandi
B. Kullu
C. Kinnaur
D. Lahaul-spiti

11. When was the Jiuri or Jiyuri Bridge constructed at River Satluj?
A. 1889 A.D.
B. 1890 A.D.
C.  1891 A.D.
D. 1892 A.D.

12. Manikaran Hot water spring is located in:
A. Mandi
B. Kullu
C. Shimla
D. Kinnaur

13. Lund and Dadrana water springs are located in:
A. Shimla
B. Mandi
C. Una
D. Bilaspur

14. Dei-Kund is located in:
A. Khajjiar
B. Dalhousie
C. Banikhet
D. Chamba

15. Rohla Fall is in:
A. Mandi
B. Kullu
C. Chamba
D. Shimla

16 Tatwani water spring is located in:
A. Kangra
B. Kullu
C. Mandi
D. Shimla

17. Kalath hot water spring is in:
A. Kullu 
B. Mandi
C. Kangra
D. Kinnaur

Answers: 1-b, 2-b, 3-d, 4-b, 5-b, 6-a, 7-a, 8-a, 9-c, 10-b, 11-a, 12-b, 13-d, 14-b, 15-b, 16-a, 17-a.

Read more: Himachal GK MCQs (Rivers)
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts