Himachal Pradesh Administrative Services Prelims Quiz-7 (History of District Sirmaur)


Q.1 Who built the ‘Sheesh Mahal’ and ‘Moti Mahal’ for his Rani in Sirmaur?

a) Fateh Prakash

b) Shubham Prakash

c) Mahi Parkash


d) Budh Prakash

Q.2 Who helped the British when they appointed Shah Shuja as the Amir of Afghanistan?

a) Fateh Prakash

b) Raghubir Prakash

c) Shamsher Prakash

d) Kol Prakash

Q.3 A Jagirdar of Sirmaur filed a case before the Superintendent of Shimla Hills on confiscation of his property by Raja of Sirmaur and appealed before Lord Dalhousie, after hearing of the case, the Raja of Sirmaur was ordered to pay a big amount of money to the Jagirdar, the Raja got depressed and died soon after the order. Who was the Raja? 

a) Raghubir Prakash

b) Shamsher Prakash

c) Amar Prakash

d) Rajinder Prakash

Q.4 Consider the following:

1. Helped the Britishers during the revolt of 1857.

2. Built the ‘Ranital Bag’ in memory of one of his Ranis.

3. Received the title of ‘the order of Indian Empire’.

The statements given above are associated with: 

a) Raja Shamsher Prakash

b) Raja Raghubir Prakash

c) Tikka Surinder Bikram Singh

d) Amar Prakash

Q.5 Consider the following about Raja Shamsher Prakash:

1. In 1890, he bought the ‘Enfield’ tea garden in Dehradun.

2. His biggest contribution was to develop Kyaradoon valley as an agriculture hub and develop a residential colony. 

Which of the statements given above is/are true? 

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) None

Q. 6 Consider the following:

1. Honored with ‘Knight Commander of the Order of the Star of India’.

2. Elected to the legislative council of British India.

3. Helped Britishers in their South Africa mission.

4. Died in Mussoorie, Uttarakhand

The statements given above are associated with:

a) Tikka Surender Vikkram Singh

b) Amar Prakash

c) Raja Shamsher Prakash

d) Raja Rajinder Prakash

Q.7 Where was the headquarter of ‘Himalayan Regional Council’ established?

a) Mandi

b) Nahan

c) Paunta Sahib

d) Shimla

Q.8 In which year under the Presidency of Chaudhary Sherjang, the Praja Mandal of Sirmaur was set up?

a) 1930

b) 1937

c) 1942

d) 1947

Q. 9 Consider the following:

1. Honored with ‘Knight Commander of the Order of the Star of India’, in 1914.

2. Opened ‘Mahima Library’ and constructed road from Nahan to Amb in 1927.

3. Died in Vienna in 1933.

The statements given above are associated with:

a) Raja Amar Parkash

b) Shamsher Parkash

c) Rajinder Parkash

d) None

Q.10 Which political party provided leadership to the ‘Paujhauta Movement’ of Sirmaur?

a) Kisan Sabha

b) Majdoor Sangh 

c) INC

d) CPI

Answers: 1-a, 2-a, 3-a, 4-a, 5-c, 6-a, 7-d, 8-b, 9-a, 10-a.


This quiz is prepared by Brilliant HAS Academy, Shimla.
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts