Himachal Pradesh Administrative Services Prelims Quiz-5 (History of District Sirmaur)


Q.1 “Tarikh-i-Riyast Sirmaur” the important source of history of Sirmaur state was authored by: 

A. Rajinder Singh

B. Ranzor Singh


C. Bhakti Thapa

D. Zarawar Singh

Q.2 Sirmaur was a part of which of the following Janpadas?

A. Trigrata

B. Kullut

C. Adumberas

D. Kulindas


Q.3 The founder of the state of Sirmaur was originally an immigrant of which of the following main state?

A. Jaisalmer

B. Bengal 


C. Jaipur

D. Gharwal

Q.4 Which of the following places had never been the capital of the state of Sirmaur?

A. Rajban

B. Kalsi

C. Nahan

D. Gharwal

Q.5 The Sirmaur Army disobeyed the orders of the Mahakali not to invade any states which led to the outbreak of Cholera in the Army. Which were those states?

A॰ Kumharsain and Bushar

B॰ hindour and Kahloor

C. Suket and Mandi

D. NOTA

Q.6 Who established his capital at Rajban?

A. Subhaansh Prakash

B. Karam Prakash

C. Mahi Prakash

D. Fateh Prakash

Q.7 During the reign of which Raja of Sirmaur, the state was devastated by flood in the Giri river as a result of a curse by a women who was deceitfully murdered by Raja of Sirmaur?

A. Madan Singh

B. Rana Kir Chand

C. Mian Sidhu

D. Raja Rasalu

Q.8 Who built the temple of “Lakshmi Narain” on the bank of the Bhagirathi in Uttarakhand?

A. Subham Prakash

B. Mahe Prakash

C. Sumer Prakash

D. Suraj Prakash

Q.9. Who shifted the capital of Sirmaur from Rajban (Sirmaur) to Kalsi (Uttrakhand)?

A. Kol Prakash

B. Mahe Prakash

C. Karam Prakash

D. Udit Prakash

Q.10 Who provided the shelter to Nizam-ul-Mulk Mohammad Khan in Sirmaur when he rebelled against Razia Sultan?

A. Raja Suraj Prakash 

B. Raja Veer Prakash 

C. Kol Prakash

D. Mahi Prakash

Q.11 Who built the temple of Hatkoti dedicated to Goddess Durga and the fort of Rawaingarh?

A. Suraj Prakash

B. Veer Prakash

C. Rattan Prakash

D. Sumer Prakash

Answers: 1-b, 2-d, 3-a, 4-d, 5-a, 6-c, 7-a, 8-b, 9-d, 10-c, 11-b.

Read more: HPAS Prelims Quiz 6

This quiz is prepared by Brilliant HAS Academy, Shimla.
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts