Himachal GK MCQs (Art & Architecture) - 1

Pahari miniature painting: Pic-blog.artoflegendindia.com

1. Pabuchi, Pandvani and Bhatakshri (पाबूची, पंडवाणी और भटाक्षरीrepresents?
A. Type of Scripts
B. Mural Paintings
C. Local wines
D. Woolen cloths

2. Kangra School of painting basically originated from which place?
A. Basholi
B. Sujanpur
C. Nurpur
D. Guler

3. Which of the following was given the “Kalidas award” in 2011 for exceptional work in “Pahari miniature painting”?
A. Sardar Sobha Singh
B. Chandu Lal Raina
C. Vijay Sharma
D. Ram Singh

4. “Kangra’s bride” and “Gaddan” are the artworks (paintings) of which of the following?
A. Amrita Shergill
B. Amrita Pritam
C. Nicholas Roerich
D. Sardar Sobha Singh

5. What was the main theme of Kangra School of Painting?
A. Battlefield
B. Proceedings of Royal Court
C. Natural Scenery
D. Lord Krishna and Radha

6. The ancient art and architectural style of Himachal Pradesh is known by the name “Khasa”. Its basic construction material is?
A. Soil
B. Wood
C. Stone
D. Slates


7. The great painter “Nicholas Roerich” originally belonged to which country?
A. Russia
B. Israel
C. USA
D. France

8. Which of the following statement is incorrect regarding Sardar Sobha Singh?
A. He formerly worked as a draughtsman in British Indian Army
B. His painting collection consists of large number of paintings of Sikh Gurus
C. “Sohni-Mahiwal” and “Hir-Ranjha” are his exceptional artworks
D. He took his last breath in a place known as “Andretta”

9. “Gambhari Devi” of Himachal Pradesh was related to which field of art?
A. Folk singing
B. Pahari Paintings
C. Tankri writings
D. Making of Chamba Rumal

10. “Pandit Seu” a famous painter of seventeenth century belonged to which Hill State?
A. Mandi
B. Guler
C. Chamba
D. Bilaspur

Answers: 1-a, 2-d, 3-c, 4-d, 5-d, 6-b, 7-a, 8-d, 9-a, 10-b.

Read more: MCQs (Art & Architecture)-2
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

1 comments:

  1. Plz update answer of 1st question.

    ReplyDelete

Popular Posts