Himachal GK MCQs (Art & Architecture) - 3

Kangra Painting: Pic: blog.artoflegendindia.com

1. Which village of Himachal Pradesh was chosen by painter Sardar Sobha Singh for setting up his home?
A. Andretta
B. Naggar
C. Naldehra
D. Bhagsunath

2. “Chamba Style” of Pahari School of Painting reached its zenith under whose reign?
A. Raja Bhuri Singh
B. Raja Bhim Singh
C. Raja Umed Singh
D. None of the above

3. Which district of Himachal Pradesh is famous for its “Rumal (Handkerchief) craft”?
A. Kullu
B. Hamirpur
C. Chamba
D. Kinnaur

4. “Maheshi Devi” who was awarded with “Utakrist Shilpi” (Master Craftswoman) National Award in 1965 A.D. is related to which craft?
A. Painting
B. Embroidery
C. Woodcraft
D. Sculptor making

5. The great painter “Manak” of Pahari Miniature Paintings belonged to the royal court of?
A. Sansar Chand (Kangra)
B. Sham Singh (Chamba)
C. Anand Chand (Bilaspur)
D. Gopal Sen (Mandi)

6. Which Style of Pahari School of Painting is world famous?
A. Chamba Art
B. Arki Art
C. Kangra Art
D. Basholi Art

7. Which among the following paintings is not a painting of Sardar Sobha Singh?
A. Laila Majnu
B. Sohni Mahiwal
C. Kangra Bride
D. Gaddan

8. During the reign of Raja Sansar Chand II, in which year the Kangra School of Painting originated?
A. 1770 A.D.
B. 1780 A.D.
C. 1790 A.D.
D. 1800 A.D.

9. “Geet-Govind” composed by Jaidev Kiran has been the source of inspiration for which “Kalam” of Himachal Pradesh?
A. Chamba Kalam
B. Kangra Kalam
C. Mandi Kalam
D. Basholi Kalam

10. The greatest development of “Kangra Kalam” happened during the reign of which Raja?
A. Bhumi Chand
B. Hamir Chand
C. Sansar Chand
D. Kehri Singh

11. “Chamba Kalam” developed during the reign of which Raja of Chamba?
A. Sahil Varman
B. Ram Singh
C. Raj Singh
D. Meru Varman

12. The famous painter of “Chamba Kalam”, who came from Guler to Chamba in 1765 A.D., was?
A. Chajju
B. Harku
C. Bhola Ram
D. Nikka

13. Arki School of Painting developed in which Princely State?
A. Bhagal
B. Bushahar
C. Kehlur
D. Chamba

14. Developed in Himachal Pradesh, which School of Painting is most ancient of the following?
A. Arki Style
B. Kangra Stylef
C. Chamba Style
D. Basholi Style

15. Which of the following place was the main centre of “Kangra School of Painting and Art”?
A. Jawalamukhi
B. Sujanpur Tira
C. Kangra
D. Nurpur

Answers: 1-a, 2-c, 3-c, 4-b, 5-a, 6-c, 7-a, 8-c, 9-b, 10-c, 11-c, 12-d, 13-a, 14-d, 15-b.

Read more: MCQs (Books & Writers of HP)
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts