Himachal GK MCQs (Castes and Tribes)-2

Pic Credit: Aashish Nadda

1. Who are the “Gujjars” of Himachal Pradesh?
A. Hunting Tribe
B. Nomadic Tribe
C. Trans-Himalayan Tribe
D. None of the above

2. The “Pangwal Tribe” of Himachal Pradesh is found in which region of the state?
A. Kalpa
B. Pangi
C. Kangra
D. Sangla valley

3. The “Lahaulas Tribe” has originated due to the inter-mixing of which two ethnic groups?
A. Aryans and Dravidians
B. Huns and Aryans
C. Aryans and Mongoloids
D. Mongoloids and Negroid

4. “Chamang” and “Domang” castes are found in which district?
A. Lahaul and Spiti
B. Kinnaur
C. Chamba
D. Kullu

5. The “Gujjar Tribe” of Himachal professes which of the following religion/religions?
A. Hinduism
B. Islam
C. Both A and B
D. None of the above

6. The “Jad” tribe is found in which region?
A. Pangi
B. Pooh
C. Hangrang Valley
D. Sangla Valley

7. The “Jad” tribe professes which of the following religion?
A. Hinduism
B. Buddhism
C. Confucianism
D. Judaism

8. Which district of Himachal Pradesh has the largest number of tribal population compared to other districts?
A. Lahaul and Spiti
B. Kinnaur
C. Kullu
D. Chamba

9. Which of the following Rajput clan does not trace its origin to Jammu region?
A. Patial
B. Pathania
C. Jaswal
D. Mankotia

10. Who were the earliest inhabitants of Himachal Pradesh?
A. Kol
B. Aryans
C. Gaddis
D. Khasas

Answers: 1-b, 2-b, 3-c, 4-b, 5-c, 6-a, 7-b, 8-d, 9-b, 10-a.

Read more: MCQs (Traditions & Food Habits of HP)
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts