Himachal GK MCQs (Books & Writers) - 1

Himalayan Circuit by GD Khosla : Pic: Loopwhole

1. Who is the writer of “Shimla: Past and present”?
A. John C. Oman
B. North Crook
C. Wall. C. Princep
D. Edward J. Buck

2. In which of the following book, Kalidasa has mentioned “Kinners”?
A. Kumarasambhavam
B. Abhigyan Shakuntalam
C. Meghdoot
D. Raghuvamsa

3. Who is the writer of book “History of Mandi State”?
A. A.K. Randhawa
B. A.K. Koushal
C. P.C. Dhumal
D. Manmohan Singh

4. Which court poet of Jubbal wrote “Lalit Kavyam”?
A. Ganesh Singh
B. Banshi Ram Sharma
C. Kanhaiya Lal Sharma
D. Kanshi Ram

5. The writer of “Polyandary in Himalayas” is?
A. Mian Goverdhan Singh
B. M.S. Ahluwalia
C. Shanta Kumar
D. Dr. Y.S. Parmar

Read in Detail: Books & Authors of HP

6. Who has written the book “Kangra Paintings”?
A. Sardar Sobha Singh
B. M.S. Randhawa
C. Nicholas Roerich
D. Kishori Lal Vaidya

7. Who is the writer of book “Bilaspur- Past, Present and Future”?
A. S.S. Gandhi
B. J. Hutchinson
C. M.S. Gill
D. Anand Chand

8. For which literary work did Dr. Sushil Kumar Phull was awarded the top most literary award of Himachal Pradesh?
A. Phullon ki Chayya
B. Mitti ki Gandh
C. Hare hue Log
D. Khulti hui Paankh

9. Which litterateur’s (writer of literary works) collection of essays has been published by the title “Bund Samani Samudra”?
A. Ratan Singh
B. Prem Pakhrolawi
C. Piyush Guleri
D. Rajeev Kumar Trigarti

10. Which litterateur is known by the name “Dard Dhamotavi”?
A. Harnamdas Dogra
B. Deshraj Dogra
C. Ram Dayal Neeraj
D. Harikrishan Mittu

Answers: 1-d, 2-a, 3-d, 4-c, 5-d, 6-b, 7-d, 8-c, 9-b, 10-b.

Read more: MCQs (Books & Writers)-2
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

1 comments:

Popular Posts