Himachal GK MCQs (Books & Writers) - 2


1. “Antim Aranay” and “Shatabdi ke Dhalte Varshon Mein” are the literary works of which Himachali writer?
A. Dr. Piyush Guleri
B. Sushil Kumar Phull
C. Nirmal Verma
D. Prem Pakhrolawi

2. “Chhounte” the award winning composition of Dr. Piyush Guleri is a:
A. Novel
B. Drama
C. Poem
D. Essay

3. The writer of “Abode of God” is?
A. B.N. Datar
B. Ram Rahul
C. Andrew Wilson
D. William Henry

4. Arrange the following writers (who have written about Himalayan region) in correct historical sequence-
1. Ptolmey
2. Chandragomin
3. Panini
4. Varahmihir
A. 3, 1, 2, 4
B. 1, 3, 4, 2
C. 2, 4, 3, 2
D. 1, 4, 3, 2

5. Who is the writer of “Himalayas- Abode of Light”?
A. A.P.F. Harcourt
B. J. Hutchinson
C. Nicholas Roerich
D. Norah Richards

Read in Detail: Books & Authors of HP

6. Whose name is connected to the book “Country Life”?
A. Amrita Sher-Gil
B. Sardar Sobha Singh
C. Norah Richards
D. Khuswant Singh

7. Among the writings of Nirmal Verma listed below which one is a travelogue?
A. Antim Aranay
B. Chidon par Chandani
C. Pathar aur Behta Pani
D. Dhundh mein Uthati Dhun

8. Who is the writer of “Himachal Bhut, Vartman aur Bhavishya”?
A. Mian Goverdhan Singh
B. Shanta Kumar
C. Devraj Sharma
D. Thakur Sen Negi

9. “H.P. Ksetrafal vah Bhashain” is written by which of the following?
A. Shanta Kumar
B. Dr. Y.S. Parmar
C. Hariram Jasta
D. None of the above

10. The book “History of Punjab Hill States” is written by?
A. Vikram Kayasth
B. Rahul Sankritayan
C. L.C. Prathi
D. J. Hutchinson

Answers: 1-c, 2-c, 3-c, 4-a, 5-c, 6-c, 7-b, 8-c, 9-b, 10-d.

Read more: MCQs (Books & Writers)-3
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts