HPAS Prelims Quiz-1 (Geography of India)



1. Which of the following statements is/are incorrect? 

1. All the high peaks of the Himalayas belong to the Himadri range 

2. The Pir Panjal and Dhauladhar belong to the Himachal range 3. Outer Himalayas are more prominent in the eastern half 

Code:

a) 1 and 2 
b) 2 only 
c) 3 only 
d) None of the above

2. Which of the following statements is/are correct? 

1. Mountains along the eastern boundary are called Purvanchal and is the extension of the Great Himalaya range. 

2. Less than 1/3rd of Indus basin is located in Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh and Punjab 

3. Indus plain has a steep slope in Pakistan 

Code: 

a) 1 and 2 
b) 2 only 
c) 3 only 
d) None of the above

3. Which of the following statements is/are correct? 

1. The slow movement of Peninsular plateau towards north and north-east has been responsible for the creation of the Himalayas and the northern plains 

2. Central Highlands are not really high and is made of sedimentary rocks 

3. Malwa plateau is fairly wide in the east and goes on tapering in the west 

Code: 

a) 1 only 
b) 1 and 2 only 
c) 1 and 3 only 
d) None of the above

4. The Great Mountains wall of the North is one of the prominent physiographic factors of Indian land mass. Consider the following statements in the context of Great Mountain wall of North.

1. While the Kunlun mountain ranges moves eastwards from the Pamir knot and enters the north-eastern Pakistan, the Karakoram ranges moves eastwards and enter the Tibetan Peninsula. 

2. Both the plateau of Aksai chin and K2 Mountain peak are located in the Karakoram ranges. 

3. While the ranges running parallel to the Karakoram Mountain in the north is known as Ladakh ranges, the southern parallel range is called Zaskar ranges. 

Which of the above statements is/are correct? 

a) 1 and 2 only 
b) 2 and 3 
c) 2 only 
d) 1, 2 and 3

5. The Himalayas are known for several passes which helps trade and other activities. 

Consider the following passes in this context. 

1. Bara Lachala 
2. Burzil Pass 
3. Nathula 
4. Shipkla 
5. Bomdila 
6. Niti pass 

Arrange the above given passes from west to east. 

a) 1–2–6–4–3–5 
b) 2–1–4–6–3–5 
c) 2–1–4–6–5–3 
d) 1–2–4–6–5–3

6. The natural vegetation of Indian divided into several vegetational regions. Consider the following observation in the context of Tropical Rain Forest in the Country. 

1. Tropical rain forest regions are characterized by warm and wet climate throughout the year. 

2. Tropical rain forest are confined to the leeward side of Western Ghats, sub Himalayan West Bengal and North Eastern India. 

Which of the above statements is/are correct? 

a) 1 only 
b) 2 only 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

7. Tropical deciduous forest is considered another important vegetation type of India. Consider the following statements in the context of tropical deciduous forest. 

1. Tropical deciduous forest covers almost all over India. 

2. It is the tropical deciduous forest which is known as monsoonal forests par excellence. 

3. Moist deciduous forests are found in the eastern slopes of Western Ghats. 

4. Tropical deciduous forest are known for its high resistance to fire. 

Which of the above statements is/are correct? 

a) 1 and 2 
b) 2 and 3 
c) 1, 2 and 3 
d) 1, 2, 3 and 4

8. Biosphere reserves are highly protected areas to keep the plant and animal diversity intact. Consider the following aspects in this context. 

1. Preservation of Genetic Bio-diversity. 
2. Research and Demonstration. 
3. Agricultural Research and Experimentation. 

The declaration of biosphere is meant for which of the above purpose? 

a) 1 only 
b) 1 and 2 
c) 2 and 3 
d) 1, 2 and 3

9. Which among the following statements is/are not correct? 

1. Assam Himalayas are the largest sections of the Himalayas. 

2. The Indus and Brahmaputra rivers are the examples of consequent drainage. 

3. Rajasthan state does not form part of the Narmada basin. 

Choose the answer from the codes given below: 

a) 1 and 3 
b) 1 and 2 
c) 2 and 3 
d) 1 only

10. Consider the following statements. 

1. Tuticorin is an important fishing harbour of India situated along the Malabar coast.

2. Marmagao is the major sea port of India which does not have a natural harbour. 

3. Kathiawar peninsula is an example submerged shoreline. 

Which among the above said statement is/are not correct? 

a) 1 only 
b) 2 and 3 
c) 1 and 2 
d) 1 and 3

Answers: 1-c, 2-a, 3-a, 4-c, 5-b, 6-a, 7-c, 8-d, 9-d, 10-c.

Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts