Himachal Pradesh Administrative Services Prelims Quiz-1 (General Science)


1. Consider the following statements: 

1. In flowering plants, tracheids are the only conducting cells 

2.Unlike water transported through Xylem, movement of material through phloem depends on action of living cells called phloem parenchyma. 

Which of the above statements is/are not correct?

a) Only 1 
b) Only 2 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

2. The weight of an object at the poles is greater than at the equator. This is because:

a) Gravitational pull is more at equater 
b) The attraction of the moon is maximum at the earth’s surface 
c) The attraction of the sun is maximum at the earth’s surface d) Gravitational pull is more at the poles

3. Gobar gas contains mainly 

a) Carbon dioxide 
b) Methane 
c) Ethylene 
d) Carbon monoxide

4. The content of water is greater than fats, the plasma is more than proteins, proteins are more than fats and fats less than plasma. Which constitutes the major Part of the human body ? 

a) Fats 
b) Water 
c) Plasma 
d) Proteins

5. It is not advisable to sleep under the tree at night because of the 

a) release of oxygen in lesser amount 
b) release of oxygen in larger amount
c) release of carbon monoxide 
d) release of carbon dioxide

6. Consider the following statements: 

1. In some reptiles, the temperature at which the fertilized egg is incubated before hatching, is important for the determination of sex 

2. In case of lizard, high incubation temperature results in female progeny.

Which of the above statements is/are correct? 

a) 1 only 
b) 2 only 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

7. Why is it easier to cook in a pressure cooker? 

a) High pressure creates turbulence 
b) More steam is formed inside the cooker 
c) Boiling point of water is raised 
d) Boiling point of water is lowered

8. You are travelling in a car and a thunder storm suddenly takes place. What will be your first step? 

a) Stop the car, get out of it and lie flat in the field 
b) Stand below a tree 
c) Go to a nearby wood pole and stick to it 
d) Lie flat in the car

9. Higher plants take up Nitrogen as 

a) Nitrites only 
b) Nitrates only 
c) Nitrates and ammonia 
d) Urea

10. Less dew is formed on cloudy nights because 

a) cloud absorb the fally dew 
b) cloud scattered moisture 
c) in cloudy night radiation takes place very slowly 
d) in cloudy night radiation takes place very quickly

Answers: 1-d, 2-d, 3-b, 4-b, 5-d, 6-c, 7-c, 8-c, 9-c, 10-c.

Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts