Himachal Pradesh Administrative Services Prelims Quiz-3 (General Science)


1. Among the various allotropes of carbon, 

a) coke is the hardest, graphite is the softest 
b) diamond is the hardest, coke is the softest 
c) diamond is the hardest, graphite is the softest 
d) diamond is the hardest, lamp black is the softest

2. Consider the following statements: 

1. Centrioles which are found in animal and plant cells, helps in cell division 

2. In plants a single prominent vacuole occupies about 90% of the volume of a cell 

Which of the above statements is/are correct? 

a) Only 1 
b) Only 2 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

3. Which of the following can be said as the “Theory of Darwin” ?

a) Survival of the fittest and struggle for existence 
b) Weak and strong always maintain a fixed proportion 
c) Different species do not arise by genetic mutation
 d) None of these

4. In high mountain regions bleeding through nose occurs because 

a) The pressure of the blood capillaries is higher than the outside pressure 
b) The pressure at high altitudes is greater than that in the plains 
c) The blood pressure increases at high altitudes 
d) The blood pressure decreases at high altitudes

5. One litre of cold air weighs heavier than the dry air (1 Lit) because of the

a) Increased number of collisions between the molecules
b) Increased number of molecules at low temperature 
c) Greater energy of molecules at high temperature 
d) Lower energy of molecules at high temperature

6. The term ‘Test Tube Baby’ implies 

a) Fertilisation of ovum takes place in the test tube but it develops in uterus 
b) Fertilisation of ovum takes place in the test tube and develops in the test tube itself 
c) Fertilisation of the ovum takes place in the uterus but develops in the test tube 
d) Fertilisation takes place in uterus and embryo develops in uterus

7. When light enters a closed room through a small hole in the door, the image of an outside building appears as inverted on the opposite wall. This is because 

a) The hole acts as a convex lens 
b) Light takes curvature at the edges of the hole 
c) Of rectilinear propagation of light 
d) The hole acts as a concave lens

8. Consider the following statements: 

1. Bone is a very strong and non-flexible tissue 

2. The axon receive impulses and the dendtrites takes impulses away from the cell body 

Which of the above statements is/are correct?

 a) Only 1
 b) Only 2 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

9. An ordinary clock loses time in summer. This is because 

a) The length of the pendulum increases and time period increases 
b) The length of the pendulum increases and time period decreases 
c) The length of the pendulum decreases and time period increases 
d) The length of the pendulum decreases and time period decreases

10. A ball bounces higher at high altitudes than in plains. This is because 

a) The pressure on higher altitudes is lower than that in plains 
b) Downward pull due to gravity is less at higher altitudes 
c) The rarefied air offers less resistance to the ball 
d) You become more energetic at hills, so greater the force applied, higher goes the ball.

Answers: 1-c, 2-b, 3-a, 4-a, 5-a, 6-a, 7-c, 8-a, 9-a, 10-a.

Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

1 comments:

  1. Mcq 2nd of part 3 in science ,and must be b option becos centrioles are found only in animal cells.

    ReplyDelete

Popular Posts