Indian Culture - MCQs

Image: estireholidays

1. Many new elements were added in Indian architecture during the Muslim rule. These include: 

1. use of shapes instead of natural forms. 

2. use of calligraphy as inscriptional art. 

3. use of trabeated roof. Select the correct answer using the codes given below: 

Code: 

a) 1 and 2 only 
b) 1 and 3 only 
c) 2 only 
d) 1, 2 and 3

2. Among the following who was the proponent of the ‘Bhakti Cult’ from West Bengal ? 

a) Chaitanya Prabhu 
b) Ramanujacharyulu 
c) Ramanand 
d) Kabir

3. The worship of idols started in India in 

a) Pre-Aryan period 
b) Gupta period 
c) Mauryan period 
d) Kushan period

4. Consider the following statements about Early Dravidian Literature. 

1. In Manimekalai (Tamil) there is an elaborate exposition of the doctrines of Buddhism. 

2. Vaishnava bhakti literature was a part of it. 

3. There was no place for subjective love poems or poetry in early Dravidian literature. Choose the correct answer using the codes below: 

Code: 

a) 1 and 2 only 
b) 1 and 3 only 
c) 2 and 3 only 
d) All of the above

5. Which of the following were advocated or being talked about by Nanak in early Punjabi literature? 

1. Truth is supreme, but above truth is truthful living.

2. Unchanging reality 

3. Cosmic law 

4. Meditation 

Choose the correct answer using the codes below: 

Code: 

a) 1 and 2 only 
b) 1 and 4 only 
c) 2 and 3 only 
d) All of the above

6. Which is not the Indo-Aryan language? 

a) Gujarati 
b) Tamil 
c) Oriya 
d) Marathi

7. Which of the following pairs of Indian embroidery is correctly matched with their state? 

1. Kashida : Karnataka 
2. Phulkari : Punjab 
3. Kasuti : West Bengal 

Select the correct answer using the codes given below: 

Code: 

a) 1 and 2 only 
b) 2 and 3 only 
c) 2 only 
d) None

8. ‘Dandia’ is a popular dance of 

a) Punjab 
b) Gujarat 
c) Tamil Nadu 
d) Maharashtra

9. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity 

a) Ram 
b) Jaganath 
c) Shiva 
d) Vishnu

10. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of the development of art under the 

a) Pallavas 
b) Chalukyas 
c) Pandyas 
d) Rashtrakutas

Answers: 1-a, 2-a, 3-b, 4-a, 5-d, 6-b, 7-c, 8-b, 9-b, 10-b.

Read more: Indian Geography Quiz-3
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts