Himachal Pradesh Administrative Services Prelims Quiz-4 (General Science)


1. The bats can fly in the dark because 

a) They have a better vision in the dark
b) The light startles them 
c) They use sound to see 
d) They use Infrared rays to see

2. In microphone, transformation of energy takes place from 

a) Sound into electrical energy 
b) Electrical into sound energy 
c) Sound into mechanical energy 
d) Mechanical into sound energy

3. The heater element in an electric iron is made of 

a) Nichrome 
b) Tungsten
c) Copper
d) Alnico

4. Dry ice is 

a) Solid carbon dioxide 
b) Ice dust 
c) Liquified nitrogen 
d) Liquified hydrogen

5. Consider the following characteristics: 

1. These serve as intra cellular digestive system 

2. They destroy any foreign material inside the cell such as bacteria 

3. They may even digest the entire damaged or dead cell containing them 

The above characteristics are attached with

a) Peroxisomes 
b) Lysosomes 
c) Centrosome 
d) Plastids

6. The deficiency of Vitamin D causes 

a) Rickets 
b) Night blindness 
c) Pellagra
 d) Scurvy

7. Isotopes of the same element differ in the number of 

a) Protons 
b) Neutrons 
c) Electrons 
d) Positrons

8. During processing and cooking which part of food is mostly destroyed ? 

a) Proteins 
b) Vitamins 
c) Carbohydrates 
d) Fats

9. Consider the following statements: 

1. Deficiency of carbohydrates can cause malfunctioning of breathing system 

2. Excess of proteins causes rough skin and make liver and pancreas less active 

Which of the above statements is/are correct? 

a) Only 1 
b) Only 2 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

10. Which one of the following is secreted by Pancreas and regulates the amount of sugar in the body ?

a) Renin 
b) Creatine 
c) Vitamin 
d) Insulin

Answers: 1-c, 2-a, 3-a, 4-a, 5-b, 6-a, 7-b, 8-b, 9-b, 10-d.

Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts