HPAS Prelims Quiz-2 (Geography of India)



1. Which among the following statements is/are correct? 

1. The upper course of Damodar river occupies a synclinal valley. 

2. Ramagundem is the super thermal plant located near Singreni collieries. 

3. The iron ore mined at Bailadila is mostly Haematite. 

Choose the correct answer from the codes given below: 

a) 1 and 2 only 
b) 2 and 3 only 
c) 1 and 3 only 
d) All the above

2. Consider the following statements in the context of Malwa Plateau: 

1. The Malwa plateau is fairly wide in the east and goes on tapering in the west 

2. The eastern part of Malwa plateau is known as Baghelkhand and it is known as Bundelkhand in southern Uttar Pradesh. 

3. Chhotanagpur plateau is the northward extension of Malwa plateau 

Which of the above statements is/are incorrect? 

a) 1 only 
b) 2 and 3 only 
c) 1 and 3 only 
d) 1, 2 and 3

3. Which of the following statements is/are correct? 

1. Trade winds blow towards the equatorial low pressure belt and deflect towards their west 

2. Development of a low pressure over the interior of the land masses is responsible for the reversal of wind direction

3. High pressure areas are normally caused by a phenomenon called subsidence, meaning that as the air in the high cools it becomes denser and moves toward the ground 

Code: 

a) 1 and 2
b) 2 and 3 
c) 3 only 
d) All the above

4. Which of the following statements is/are incorrect? 

1. In March, the highest day temperatures are found in Deccan plateau 

2. Monsoon low pressure trough is developed towards the end of June 

3. The trough extends from the Thar Desert to Patna and Chotanagpur plateau in the east-south-east 

Code: 

a) 1 and 2 
b) 2 only 
c) 2 and 3 
d) None of the above

5. Which of the following statements is/are incorrect? 

1. Red soils are not rich in phospheric acid, organic matter and nitrogenous material 

2. Laterite soils are found caping the flat uplands and are spread in western coastal region receiving very heavy rainfall 

3. Laterite soils is a result of intense leaching owing to heavy tropical rains 

Code: 

a) 1 only 
b) 2 only 
c) 3 only 
d) All the above

6. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists: 

List-I 

A. The species which are in danger of Extinction

B. The species only found in some particular areas 

C. Species with small population 

D. The species whose population has declined to levels considerably low 

List-II 

1. Endemic species 

2. Extinct species 

3. Vulnerable species 

4. Endangered species 

5. Rare species 



7. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists: 

List-I (Jhumming)                  List-II (States) 
A. Bewar                                 1. Orissa 
B. Penda                                 2. Jharkhand 
C. Koman                                3. Andhra Pradesh 
D. Kuruva                               4. Madhya Pradesh 



8. Area sown more than once in an agricultural year plus net sown area is known as. 

a) Net cropped area 
b) Gross cropped area 
c) Permanent cropped area 
d) Net sown area

9. Considered the following statements: 

1. The Balaghat Mines in Madhya Pradesh 52% of India’s Copper. 

2. Panchpatmali deposits in Koraput District of Orissa is known for Bauxite deposits 

3. Koderma – Gaya- Hazaribagh belt of Jharkhand in the Leading producer of Mica. 

4. Ratnagiri is known for precious stones. 

The correct statements are: 

a) 1, 2 and 3 only 
b) 2, 3 and 4 only 
c) 1, 2, 3 and 4 
d) 1, 3 and 4

10. Mangroves are the common varieties with roots of the plants submerged under water which are found along the deltas of 

1. Ganga 
2. Mahanadi 
3. Godavari 
4. Sharawathy 
5. Narmada 
6. Kaveri 

Select the correct answer from the codes given below: 

a) 1, 2, 3 and 6 
b) 1, 2, 3, 4 and 6 
c) 1, 2 and 6 
d) 2, 4 and 5

Answers: 1-d, 2-d, 3-d, 4-b, 5-d, 6-a, 7-c, 8-b, 9-c, 10-a.

Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts